Őszi kórusest – koncertbeszámoló

       A Contrapunto Kamarakórus második alkalommal tartotta meg őszi kórusestjét, melynek az idei évben a Diadal Úti Általános Iskola adott otthont, ahol a koncertet megelőző izgatott percek a pótszékek elhelyezésével teltek – Rákoscsaba-Újtelep zeneszerető közönsége ugyanis nagyon hamar megtöltötte az iskola auláját.

Raffay Gábor igazgató úr köszöntőjében elmondta, hogy iskolája mindig „szeretettel ad fészket olyan művészeknek, olyan együtteseknek, akik a kultúrát csenik ide, a „Rauch-mező” mellé”.

A koncert az angol reneszánsz világából indult, majd Debussy szerelmes műve után az együttes az idén 70 éves Orbán György műveiből adott elő két egyházzenei alkotást, valamint William Byrd Laudibus in sanctis című művét. Mindhárom szerzeményben izgalmas, precízen szerkesztett, szárnyaló és igen dinamikus  szólamokban jelenik meg a hit öröme, boldogsága.

Ahogyan a kamarakórustól már megszokhattuk, műsorukban ezúttal is jelentős szerepet kaptak a népdalfeldolgozások.  Kodály Zoltán, Bartók Béla és Daróci Bárdos Tamás művei mellett a basszus szólamban éneklő Rick Róbert zongoraművész, zeneszerző két kórusműve is elhangzott. A párját (nem nagy meggyőződéssel) kereső legény vicces történetét különösen hálásan fogadta a közönség.

Jakobey Márton karvezető rámutatott a Kodály Zoltán és William Byrd életútjában látható hasonlóságra, miszerint mindketten rendkívül szélsőséges politikai áramlatokat éltek túl, de művészetük minden politikai rendszeren felül állt, mellyel igazi példát jelentenek napjainkban is.

A koncert végén a komolyzene felől néhány mű erejéig a könnyedebb műfajok felé fordult a műsor, és többek közt a karvezető Queen-átirata is elhangzott.

A közönség tagjai Békey Anna Elżbieta segítségével egy varázslatosan zsongó kórusimprovizáció keretében az Erdő, erdő című népdalt énekelhették a kórussal, így nem csoda, hogy elégedett mosollyal távoztak a kórusestről, ahol a Contrapunto Kamarakórus olykor a lélek mélyében bujkáló, de alapvetően fiatalos energiával, vidámsággal teli műsora nyújtott nemes kikapcsolódást.

2017. november 18. – Őszi kórusest
Diadal Úti Általános Iskola

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..